Kiválasztottam az ablakot, most már hátradőlhetek?

Igen, amennyiben jól ismeri a felmérés és beépítés körüli buktatókat vagy gondoskodott már azok elkerüléséről. Még nem? Nos, akkor lássuk mitől fogja új ablaka valóban azokat a tulajdonságokat képviselni, amelyekért a választása éppen arra a típusra esett, és amelyikért fizet. És minden bizonnyal arra is kíváncsi, mi fog történni otthonában egy szakszerű ablakcserénél vagy beépítésnél.

Méregetni vagy szakszerűen felmérni?

Mindenki le tudja olvasni a centiről a számokat, de kevesen tudják, milyen méretekre van szüksége egy ablakgyártó cégnek ahhoz, hogy a megfelelő nagyságú és formájú terméket készítse el. A jó felmérés pedig az eredményes beépítés alapfeltétele.

Lássuk, hogyan történik egy falnyílás pontos felmérése. Vízszintesen és függőlegesen is két-három méretet kell venni az esetleges falszerkezeti hibák miatt, és fontos, hogy a falnyílást átlósan is lemérjük. Miért van erre szükség? Mert ebből derülhet fény arra, hogy a nyílás esetleg nem derékszögű. Ha az átlókban jelentős az eltérés, akkor bizony kőműves munkára is szükség van, hiszen a nyílászárót mindenképpen vízszintes és függőleges módon kell behelyezni.

Mit kell még számításba venni a méretfelvételnél? Azokat a dolgokat, amik az ablakon kívül még helyet foglalnak. A poliuretán habkitöltésre körben egy-egy centimétert kell számolni, valamint, ha nincs meg a falszerkezeten a végleges szigetelő réteg, akkor annak vastagságával szintén számolni kell. Szükség lehet az ún. tokszélesítő alkalmazására, hogy a nyílászáró beépítése esztétikus legyen. Ezek a dolgok minden lakásban egyedi felmérést igényelnek.

Tudta, hogy minden esetben a felmérést végző viseli a későbbi méretpontatlanságból adódó összes felelősséget?

Ez azért van, mert a gyártásban dolgozók, csak a megadott méretek alapján gyárthatják le a nyílászárót. Ezért érdemes a végső pontosítás előtt egy szakember segítségét kérni, ráadásul bizonyos dolgokban csak a helyszínen lehet megfelelő megoldásokat találni, pl. milyen a legpraktikusabb nyitásirány, hogyan kell a szerkezeteket úgy alakítani, hogy a lehető leghatékonyabb legyen mind költségét, mind a kilátást biztosító ablakfelület tekintetében. A jó szakember segítsége tehát nem pénzkidobás, hanem annak megelőzése.

Ha már ott a szakember, hasznos tanácsokat is kérhetünk

Egy jó felvilágosítás karbantartási ismeretekkel gazdagít, és felhívja a figyelmet a különböző szerkezeti előkészítésekre (redőny, párkány, könyöklő helyének előkészítése). Nem kell szakavatottnak lennünk, de tudjunk azokról a dolgokról, amit mi is megtehetünk az ablakunk élettartamának növeléséért.

Egy tökéletes minőségű ablakot is be lehet úgy építeni, hogy az lényegesen veszítsen értékéből

Az értékéből? Ez még csak hagyján, de az évtizedekig tartó elégedettség is elmaradhat. Egy nyílászáró megfelelő működésének nem csak az a feltétele, hogy az alapanyagok kiváló minőségűek legyenek, hanem az is, hogy a beépítés a lehető legszakszerűbb módon történjen. Minden esetben bízzuk szakemberre ezt a feladatot.

Otthon vagy munkaterület?

Az ablak behelyezésekor az otthonból munkaterület lesz, ezért az ott zajló folyamatokhoz biztosítani kell a megfelelő hozzáférési lehetőséget. Ablakcsere esetén pedig a helyszín minél tökéletesebb megóvásáról (takaró fóliák, stb.), valamint a kényesebb használati tárgyak) törékeny dolgok) védelméről érdemes gondoskodni.

Mit ne tegyünk? Fontos dolog, hogy nem szabad közvetlenül a beépítés után elkezdeni szem a festést, sem bármiféle javítási munkát mindaddig, amíg a területet át nem adja a beépítő. Hogy miért? Mert amíg a lakás munkaterület, addig az a kivitelező felelősségi körébe tartozik, és egy idő előtti javítás elfedhet olyan részeket, ahol esetlegesen még tömítetlenség áll fenn. Bármilyen hiba a javítások előtt még felfedezhető, és helyben korrigálható, de utólag már bizony nehéz megkeresni, hol van a probléma.

Így zajlik egy szakszerű beépítés:

  1. Az összes beépítendő ablakszerkezet mennyiségi meglétének ellenőrzése
  2. Az ablaknyílás és az ablak méretének egyeztetése
  3. A helyszín előkészítése, a szükséges padozattakarások elhelyezése (csak bontásos csere esetén)
  4. Régi ablak kiszerelése (csak bontásos csere esetén)
  5. Régi tömítőanyag eltávolítása (csak bontásos csere esetén)
  6. Káva megtisztítása
  7. Káván lévő üregek eltömítése (csak bontásos csere esetén)
  8. Az új ablakról a szárny levétele
  9. Az új tokszerkezet behelyezése a falnyílásba
  10. Ideiglenes ékekkel való rögzítése
  11. Támasztó ékek elhelyezése
  12. A tokszerkezet pontos vízszintes és függőleges beállítása
  13. A tok falszerkezethez való rögzítése csavarral/tokrögzítő vasalattal
  14. Poliuretán szigetelőhab felvitele
  15. Az ablakszárny visszaakasztása
  16. Funkciópróba (esetleges utólagos beállítás)
  17. Párkány és könyöklő felszerelése (amennyiben ez kérés volt)
  18. Takarólécek felszerelése (amennyiben ez kérés volt)
  19. Átadás-átvételnél a működtetés elmagyarázása

 

Amikor az ablak már a helyén van...

Amennyiben nem kapnánk automatikusan, mindenképpen kérjünk munkalapot, vagy legalább egy átadás-átvételt igazoló dokumentumot. Praktikus mindezekre ráírni a beépítés pontos dátumát, valamint a beépítők nevét, és a garanciális idő leteltéig feltétlenül őrizzük meg a megrendelés visszaigazolást, számlát, szállítólevelet, illetve a szállítói megfelelőségi nyilatkozatot.