A fény, az árnyék meg a szúnyogok

A szúnyogok a fényre jönnek, majd megbújnak az árnyékban? Nem, most nem ezzel az összefüggéssel foglalkozunk. (És ebben a formában egyébként sem igaz.) Nekünk, ablakvásárlóknak sokkal fontosabb, hogy miként válasszunk árnyékolót, valamint szúnyoghálót.

 

A nagy dilemma

Legyen, vagy ne legyen? Ez itt a kérdés. És ráadásul igencsak fontos. Mert mi történik abban az esetben, ha – pl. anyagi megfontolásból – nemet mondunk, aztán beépítik az új ablakot és nyáron kiderül, hogy redőny és szúnyogháló nélkül „meg tudnánk halni”.

Általában utólag is beépíthetők ezek a kiegészítők, de bizony már csak megalkuvással. Ha ugyanis az ablak vásárlásakor nem gondoskodunk a redőny felrakásához szükséges előkészítésről (pl. az ún. tokmagasításról, tokszélesítőről), akkor a későbbi beszerelés sajnálatos módon a kilátás, a beáradó fény és az esztétika rovására megy.

Miért? Mert a redőny doboza jó néhány centiméterre „rá fog lógni” az ablaküvegre, és hasonlóképpen takar majd a sin is. A különböző redőnytípusok ráadásul különféleképpen csatlakoznak az ablakszerkezethez. Rendkívül fontos tehát, hogy a későbbi redőny vagy szúnyogháló fajtáját már előre gondoljuk ki. Akkor is, ha most még bármilyen okból kifolyólag nem akarjuk felszereltetni.

 

Miért szerethető?

Ahhoz, hogy a szúnyogháló hasznossága önmagáért beszéljen, elég felidézünk egy alvás helyett vakarózással töltött nyári éjszakát, ám a redőnyben nem csak az a nagyszerű, hogy árnyékol. Nagymértékben javít ugyanis az ablak hő- és hangszigetelésén, valamint óriási szerepet játszik az UV sugárzás elleni védelemben. Ezért olyan szerethető.

Gondoljunk csak bele, a redőny, mint plusz szigetelő felület akár több tizeddel is javíthatja a szerkezet hőátbocsátási értékét, hiszen kialakul még egy légrés a redőny és az üveg között, ahol a levegő újabb szigetelőréteget alkot. Ezen felül a zajszigetelésben játszott szerepe is említésre méltó. A redőnnyel ellátott nyílászáró egy forgalmas út mentén olyan mértékben csökkentheti a beszűrődő zaj szintjét, hogy az mindenféle egyéb költséges zajszigetelő üveg behelyezése nélkül is kellemes közérzetet biztosíthat a benn tartózkodók számára.

Meg kell még jegyezni, hogy – bár a mostani nyílászárók már UV-stabil anyagokból készülnek-, a lehúzott redőny fokozott védelmet nyújt magának az ablaknak, a lakásban lévő bútornak és az egyéb tárgyaknak (pl. függönyöknek) egyaránt.