Tárja ki új ablakát!

Vajon azért nehéz ablakot választani, mert nem vagyunk szakemberek?

Már biztos Önben is felmerült, mire kell odafigyelni az optimális ár/érték arányért, hogyan állapítható meg ténylegesen a minőség, és mi az, amire minden esetben fontos figyelni, hogy valóban évtizedekig elégedett legyen ablakával...

A Gábor Ablak szeretne segíteni ebben, és feltárni az ablakválasztás „titkait”. Önön a sor, hogy tanácsaink segítségével hamarosan új ablakát tárja ki, mégpedig büszkén. Rendszeresen jelentkező írásainkban szeretnénk részletesen és érthetően megválaszolni mindazokat a kérdéseket, amiket egy nem szakmabeli feltehet magának az ablakvásárlás előtti dilemmában.

Először is nem árt tisztában lenni azzal, mi is az az „U” érték? Túl azon a komfortérzeten, amit egy új nyílászáró biztosíthat, az egyik legfontosabb szempont a takarékosság. A korszerű nyílászárokkal jelentős megtakarítás érhető el. Nos, az „U” érték a takarékosság fő mércéje. Biztosan mindenki találkozott már a W/m2K mértékegységgel. Ez a szám jelzi az ablaküveg hőátbocsátási tényezőjét, az „U” értéket, ami minél kisebb, annál jobb szigetelést jelent. Ez mutatja ugyanis, hogy 1 négyzetméter üvegfelületen, 1 kelvin fok hőmérséklet-különbözet hatására hány watt energia távozik el. Az 1.0 W/m2K például kitűnő hőszigetelést biztosít, a 2,8 W/m2K pedig meglehetősen gyengét.

Gyakorlati szempontból is nagy különbségek érzékelhetők az egyes üvegek hőátbocsátási tényezői között. A gyenge (2,8 W/m2K) hőátbocsátási tényezővel rendelkező üveg például nem csak hogy a megfelelő hőszigetelést nem biztosítja, de olyan bosszantó jelenséget eredményezhet, mint becsukott állapotban az üvegfelület párásodása, vagy kellemetlen hidegérzet az ablak közelében. Itt ugyanis az üveg felületi hőmérséklete 14 fok, ha kinn 0 fok van. Nem véletlen, hogy az érvényes rendeletek szerint már nem szabad 2,8-as üveget betenni új beépítés esetén a nyílászárókba. Viszont egy kiváló (Ug=1,0W/m22K) hőátbocsátással rendelkező, fokozottan hőszigetelt üvegnél az előbb említett kellemetlenségekkel egyáltalán nem kell szembesülnünk. Az üveg felületi hőmérséklete is jelentősen magasabb (19 fok), amikor odakint 0 fok van.

A Gábor Ablak termékei még ennél is többet tudnak: legújabb termékünk a 3 rétegű üveg még a kitűnőnek mondott 1,0 W/m2K hőáteresztésű üvegnél is jobb, mindössze 0,7 W/m2K U-értékű üveg!

(folytatjuk!)